Správné zacházení s vrtáky je základ pro precizní výsledek, kterého chcete dosáhnout. Jedná se o pár pravidel, která je třeba dodržovat, jinak vrtání přinese více škody než užitku. A to i s opravdu kvalitními vrtáky. Pojďme se společně podívat na to, proč a jak vrtáky správně chladit a promazávat při vrtání.
Proč při vrtání mazat vrtáky?
Odpověď na tuto otázku je vcelku jednoduchá. Promazáváním v průběhu vrtání prodlužujete životnost vrtáku a zároveň zlepšujete kvalitu i přesnost celého procesu. Mazání je stejně důležité, jako výběr příslušného vrtáku v závislosti na způsobu vrtání i materiálu, do kterého se chystáte vrtat. I z tohoto důvodu byly vhodná maziva na vrtáky zařazena do naší nabídky. |
Chlazení vrtáků do kovu
Vrtáky se při velké námaze přirozeně zahřívají. Kupříkladu u vrtání do kovu je chlazení naprosto nezbytné. Můžete dělat přestávky a vrtáky průběžně během práce vytahovat. Ovšem při nepřerušovaném vrtání je třeba, abyste vrták neustále chladili vodou nebo speciálními mazivy.
Když polijete rozpálený vrták, praskne! Nezapomínejte ho prokapat strojním olejem!
Chlazení při vrtání do dřeva
Při vrtání do dřeva se chlazení nepoužívá. Zejména z toho důvodu, že byste mohli zvýšit vlhkost materiálu a tím dřevo znehodnotit. Proto jsou vrtáky do dřeva vyrobené speciálně tak, aby chlazení nebylo nutné. Jediná možnost, jak vrták můžete ochladit je, že jej vytáhnete ze dřeva a následně ochladíte vodou a usušíte. Poté můžete ve vrtání pokračovat.
Dobré rady na závěr
Jak funguje chlazení a mazání u kovu a dřeva jsme si již řekli. Ale jak je tomu například u skla? Ve chvíli, kdy vrtáte do skla nebo keramiky, dochází k velkému zahřívání vrtáku. Je třeba sáhnout po petroleji (případně po terpentýnu), který dokáže vrták zároveň promazat i zchladit. Při použití zmíněného petroleje není třeba vrtání přerušovat. Naopak, jestliže není sklo až příliš tlusté není třeba ve vrtání dělat přestávky.
I při vrtání do obkladu a dlaždic je nutné vrták ochlazovat. V naší nabídce naleznete ale i takové vrtáky, které jsou vyplněny voskem a chlazení nevyžadují.