Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Víte, jak správně nabrousit vrták?

Jak na broušení vrtákůBroušení vrtáků se může zdát jako skutečná věda. Při svých pokusech kvalitně nabrousit vrták se často můžete dočkat návštěvy profesionální brusírny, nebo rovnou starý vrták zahodit a pořídit si nový.

V první řadě je samozřejmě důležitý výběr vhodného vrtáku na daný materiál. Protože pokud vrták používáte na správný materiál, vydrží bez broušení podstatně déle, než kdybyste ho používali na jiné, nevhodné materiály.

Pokud se chcete stát profíkem na broušení vrtáků, nejdůležitější je vypěstovat si určitý cit – ten můžete mít buď přirozeně v malíčku, nebo si ho můžete pěstovat a zdokonalovat léty praxe. Pro broušení nemusíte pořizovat zbytečně drahé nástroje, postačí vám klasická ostřička na vrtáky. Pokud ale přeci jen chcete profesionálnější brusku na vrtáky, potom vsaďte na léty prověřenou značku DRILL DOCTOR. Na menší průměry vrtáků je ideální bruska DRILL DOCTOR 500X, na větší průměry se hodí bruska DRILL DOCTOR 750X. Při broušení je kromě jiného také důležité odhadnout správný úhel broušení.

Bruska DRILL DOCTOR 500X Bruska DRILL DOCTOR 750X
Bruska DRILL DOCTOR 500X >> Bruska DRILL DOCTOR 750X >>

Postup broušení vrtáku

Pokud si chcete sami nabrousit vrták, řiďte se několika základními zásadami. Pro ruční broušení vrtáku se hodí pouze menší vrtáky s průměrem do 10 mm, větší raději svěřte do rukou profesionála. První broušení si vyzkoušejte na vrtáku, u kterého vám nebude líto, když ho zničíte. Můžete ho několikrát zkrátit a opět nabrousit, dokud nedosáhnete požadovaný tvar.

Při broušení byste se měli snažit co nejvíce napodobit původní geometrii vrtáku. Každý vrták se skládá z následujících částí:

  • hřbet
  • čelo
  • hlavní ostří
  • příčné ostří
  • jádro

Při broušení vrtáku se ztenčuje příčné ostří. Následně je nutné podbrousit úhel hřbetu, který se liší materiálovým provedením. Úhel hřbetu u tvrdého materiálu bývá v rozmezí 6-9°, u střední tvrdosti 9-12° a u měkkého materiálu 12-18°. Při ostření vrtáku nezapomínejte kontrolovat, zda je hrot ostří stále souměrný. Pokud totiž vrták ujíždí na jednu stranu a není souměrný, vrtání je jednostranné a nepřesné.

 

Jak na výběr brusky na vrtáky

Pro precizní broušení se ideálně hodí kotoučová bruska. Brusky zajistí rychlé a přesné ostření špice vrtáku včetně podbrusu příčného ostří. Brusky nejsou náročné na údržbu a dodáváme je s detailním, přehledným českým návodem.

V brusce musí být kvalitní kotouč, nejlépe českého a ověřeného původu. Pro měkčí kovové vrtáky je ideální volbou jemný kotouč. Na jemném kotouči můžete brousit i na vyšší otáčky a kotouč pravidelně chladit ve studené vodě. Pro vrtáky z tvrdých kovů pak slouží hrubé kotouče, které by se chladit neměly, protože u nich hrozí prasknutí.